Regen op pas geschilderd hout..Regen op pas geschilderd hout wat gebeurd daar mee.

Als de verf nog niet droog is en het begint te regenen krijg je kraters in de verf dit is niet altijd direct te zien, als de verf droog is en je schildert het over is er niks aan de hand. Maar laat je het zo dan krijg je problemen houtrot of dat de verf begint te blaren het laatste komt minder vaak voor, ook bij boeidelen van watervast hechthout daar kunnen scheuren in ontstaan met als gevolg dat de lagen los laten..

De nieuwe goot op dit stukje film is geschilderd door een ……… vijf jaar later moest ik het overschilderen ik zag houtrot zitten en begon de vochtpercentage te meten dit was 30% of hoger tot Nat ( niet meer te meten zoveel water ). Na zoeken in het zinkwerk twee keer na gekeken met een erkende loodgieter alles zonder resultaat waardoor ik weigerde het geheel te schilderen.

Toch eerst het schilderwerk van de goot schoongemaakt misschien kwam ik iets tegen, na het schoonmaken zag de goot er zo uit als in het begin van de film ( wit met donkere kraters ). In overleg met de eigenaar werd besloten dat ik de goot kaal zou maken en dan één keer in de grondverf zou zetten zodat het hout kon drogen, dus niet eerder afschilderen dan wanneer het hout droog is en het probleem opgelost.

Bij het verwijderen van de verf zag ik tot mijn ontsteltenis dat de donkere plekken op de verf ook op het hout stonden ( zoals je op de film kunt zien ). Dit was de oorzaak dat het hout nat was.

De opstaande randen van de kapot geslagen verf ( kraters ) daar blijft water achterstaan of er onder hier ontstaan schimmels en zwammen. De sporen van de zwam en schimmels zijn door twee lagen verf gevreten door de regendruppel is de afwerklaag al weggeslagen hierdoor hoeft de spoor nog maar door twee lagen.

Op de film kun je duidelijk zien dat ook op het hout schimmels zitten ( stippen ) hier ging ook het water het hout in. Water zakt naar beneden waardoor ook aan de onderkant een zwarte rand ontstond. De donkere kleuren in het hout zaten al zo diep dat je kon het er niet uit schuren waardoor het volgende probleem ontstaat de verf hecht hier niet goed op.

Voor meer informatie zie: https://plus.google.com/+SchildersbedrijfSdeJongLemmer

https://www.youtube.com/watch?v=xL6co3X_5e0